Total Pageviews

Monday, September 12, 2011

R.I.P. Andy. Thank you for the inspiration.

SOURCE
http://www.thesun.co.uk/sol/homepage/showbiz/tv/3809382/Spartacuss-Andy-Whitfield-dies.html


GREEK SOURCE
http://darkustv.blogspot.com/2011/09/rip-andy-whitfield.html


Pay your respects by watching the 1st season of Spartacus, dammit.


Saturday, August 20, 2011

Γααααααααάμησέ τα.

WARNING: The following post MAY contain spoilers.


Η τελευταία σκηνή από το Inception, όπου ο πρωταγωνιστής ξυπνάει και κατεβαίνει από το αεροπλάνο.

Το αντίστοιχο κομμάτι ("Time") από το soundtrack (Hans Zimmer).

To "503" από το soundtrack του Angels and Demons (Hans Zimmer).

Η σκηνή από το Adjustment Bureau που του λέει να την αφήσει αν την αγαπάει, γιατί αλλιώς θα της γαμήσει τo όνειρo.

Δύο στιγμές από το πρώτο επισόδιο Thundercats του '80 (Exodus), που ο   Lion-O σηκώνει το σπαθί ενώ οι mutants πάνε να του την πέσουν και εκεί που ο Jaga αποχαιρετά τον μικρό Lion-O.

Η σκηνή στο τέλος του Lion King που ο Simba ανεβαίνει αργά τον βράχο και βρυγχάται.

Το κομμάτι "This Land" από το soundtrack του Lion King (μαντέψτε ποιός... Hans Zimmer).

Doctor Who:

-Τα τελευταία  23 λεπτά από το "End of Time", Part II.

-Η σκηνή από το "Eleventh Hour" (5th season, 1st episode), που ο Matt Smith στη μέση του επισοδίου πετάει το μήλο στην Amy και της λέει "Catch!".

Το trailer του Mass Effect 2 και το κομμάτι των Two Steps from Hell που παίζει από πίσω.

H σκηνή στο Lord of the Rings: The Return of the King, που ορμάνε οι Ροχίριμ στα ορκς.

Η σκηνή στους 300 που ο Λεωνίδας χαιρετά την γυναίκα του και ο αφηγητής αναφέρει πως δεν θα χυθεί ούτε δάκρυ, γιατί είναι Σπαρτιάτες.

To κομμάτι "Day Twenty: Confrontation" από το Human Equation από Ayreon.

To κομμάτι "Poor Jack" (Danny Elfman) από το Nightmare Before Christmas του Tim Burton.

To κομμάτι "Gesthemane" από το Jesus Christ Superstar και η αντίστοιχη σκηνή στην ταινία.




Ε, σε αυτά, απλά κάτι σπάει μέσα μου. Funny how the human mind works.


Thursday, August 4, 2011

ΑΣ ΜΙΛΗΣΩ ΛΙΓΟ ΠΕΡΙ ΧΗΜΕΙΑΣ KAI ΡΟΜΑΝΤΖΟΥ


Αν δεν έχεις διαβάσει τις προηγούμενες δύο αναρτήσεις μου, πήγαινε πίσω και κάντο.

Τώρα.

Έκανα λόγο για το πώς αντικρουόμενες αποφάσεις ανταγωνίζονται η μία την άλλη σε επίπεδο νευρωνικού φορτίου (τουλάχιστον αυτή η θεωρία φαίνεται λογική έως τώρα μέσα στο κεφάλι μου) και το πώς αυτή η διαμάχη εκφράζεται, εκτός των άλλων, και στην ρομαντική έλξη.

Όταν δυο άτομα έχουν ανάλογο φορτίο έλξης αναμεταξύ των στο ίδιο χρονικό διάστημα, λέμε ότι «έχουν Χημεία». Θα μπορούσα να πω ότι όσο λιγότερες οι αναστολές έκφρασης ερωτικής συμπεριφοράς («να μην δείξω ότι θέλω πολύ»), τόσο μεγαλύτερη η Χημεία.

Τι γίνεται όμως με τις Μεγάλες Έλξεις; Ξέρεις, απ’ αυτές που πουλάνε στις ταινίες, στα τραγούδια, στα βιβλία; Η Μεγάλη Έλξη είναι τόσο μεγάλη που δεν μπορεί να «σπάσει» από ανταγωνιζόμενα νευρωνικά φορτία – ακόμα και όταν ο ένας εκ των δύο εραστών πεθάνει, ο έρωτας θα σβήσει πάρα πολύ αργα στο μυαλό του άλλου, καθώς το φορτίο θα σιγοσβήνει με το πέρασμα του χρόνου σαν τζακοκαυσόξυλα.

Και όταν η Μεγάλη Έλξη είναι αμφίδρομη, τί προκύπτει; Ρομαντικό Ειδύλλιο. Σε κάτι τέτοια λέμε ότι υπάρχει «πολύ έντονη Χημεία». Μπορεί να συμβεί, δεν είναι απίθανο.
Πόσο πιθανό είναι όμως, βασικά;

Έστω σταθερός παρατηρητής, Ερασίστρατος. Η πιθανότητα να βιώσει την Μεγάλη Έλξη ανά πάσα γυναίκα που συναντά είναι Χ, γιατί είναι και ρομαντικός (α, ναι, το Χ είναι μια σεβαστή πιθανότητα, από 0.10 μέχρι 0.20, φερ’ ειπείν. Δεν θα αναλύσουμε το Χ, γιατί θα χρειαστούμε σειρά βιβλίων ολόκληρη). Για να πετύχει όμως η Μεγάλη Έλξη και να γίνει Ρομαντικό Ειδύλλιο χρειάζεται και αντίστοιχη Μεγάλη Έλξη από την εκάστοτε γυναίκα. Κοινώς να επιτευχθεί Χημεία. Πιθανότητες; Χ/2,000, επειδή ο Ερασίστρατος έχει και κανά δυο αδύνατα σημεία στο παρουσιαστικό και την προσωπικότητά του. Α, επειδή τ’ αγόρι μας όμως είναι επιλεκτικό και με τις ηλικίες και με την απόσταση από τον χώρο διαμονής του στόχου του, το κάνουμε Χ/3,000 και Χ/4,000.

Ο Ερασίστρατος μεγαλώνει και η μοναξιά τον τσούζει. Σταματάει να είναι τόσο δύσκολος με τις γυναίκες (Χ/3,500) και έρχεται αντιμέτωπος με την μοναξιά του και αρχίζει και τα σκάει σε έναν ψυχοθεραπευτή (attaboy, Χ/2,500). Πλακώνουν και οι φίλοι του και του σκάνε κανά δυο φασιον χαστούκια και μια αποτρίχωση πλάτης κερασμένη- οκ, ας μην το ξεφτυλίσουμε, ας πούμε ότι ο Ερασίστρατος «μεγάλωσε και ομόρφυνε» (Χ/1,800).

Τι ωραία που ανεβοκατεβαίνει αυτός ο αριθμός! Σκοτώνει τον ρομαντισμό όπως του αξίζει. Μπα, ακόμα καλύτερα. Τον κάνει αυτό ακριβώς που είναι: όχι μια φούσκα χολιγουντιανή αλλά μια συνέπεια φυσικών αλλαγών, μια συνισταμένη δυνάμεων που δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με μυστικισμό και πρωτόγωνο δέος.

Και ο Ερασίστρατος βγήκε παγανιά. Δεν θα βρει την γυναίκα των ονείρων του άμα κάθεται να ξύνεται όλη μέρα! Κάθε γυναικά που γνωρίζει αυξάνει τον αριθμητή του κλάσματος Χ/1,800 επειδή πολλαπλασιάζει το Χ με ολοένα και αυξανόμενα νούμερα: με 3 γυναίκες, η πιθανότητα να ζήσει τον μεγάλο έρωτα γίνεται 3*Χ/1,800, για παράδειγμα. 
Σκεφτείτε τι θα γίνει όταν θα φτάσει να έχει γνωρίσει όσες χρειαστεί για να δώσει το κλάσμα αποτέλεσμα 1. Μαντέψτε. Αν το Χ ήταν 1 (δηλαδή, αν το αγόρι μας ερωτευόταν ΚΑΘΕ γυναίκα που γνώριζε), θα έπρεπε να γνωρίσει 1,800 γυναίκες για να βρει μια που θα είχαν υψηλή Χημεία. Οπότε με ένα Χ κάπου στα 0.15, ο Ερασίστρατος έχει πολύ grinding να κάνει...

Και μετά λένε ότι η στατιστική είναι ξενέρωτη.

Μια μικρή σημείωση: όταν λέω «ο Ερασίστρατος γνώρισε πολλές γυναίκες» εννοώ τις γνώρισε, ΟΧΙ ΤΙΣ ΠΗΔΗΞΕ. Να μην λένε μετά ότι επικροτώ τις ανδρικές νευρώσεις.
Ας κάνουμε ένα άλμα λογικής εδώ και ας δούμε ποιοί δεν θα πέσουν στο κενό ωσάν τον νεαρό Neo στο Matrix. Τι χρειάζεται λοιπόν για να αυξήσουμε τις πιθανότητες εύρεσης του Μεγάλου Έρωτα; Για να το κάνω ακόμα πιο προκλητικό, ποιοί είναι οι καλύτεροι υποψήφιοι για το Οσκαρ Συναισθηματικού Διαβήτη;

  1. Όσοι γνωρίζουν πολύ κόσμο. Οι κοινωνικά εύστροφοι. The more, the better.
  2. Όσοι είναι αποδεδειγμένα γενικώς αρεστοί στο άλλο φύλο, δηλαδή ότι η εμφάνιση και άλλα χαρακτηριστικά τους γνωρίσματα φέρνουν το νευρωνικό φορτίο των «στόχων» με το μέρος τους. Όσο πιο πολύ ερεθισμό προκαλούν (είσαι μια καύλα είσαι), τόσο το καλύτερο, πιθανολογικά.
  3. Όσοι δεν έχουν ένα μεγάλο μόνιμο αντίθετο από τις έλξεις φορτίο στοκαρισμένο στο κεφάλι τους: τελειομανεία, ακατόρθωτα standards και τον φόβο μην πληγωθούν. Και γενικά ΚΑΛΟ ΣΤΟΝ ΕΓΚΕΦΑΛΟ. ΝΕΥΡΩΣΕΙΣ.
  4. Προδιάθεση για να ζήσουν την Μεγάλη Έλξη: λίγο ρομαντισμό, λίγη έφεση στο δράμα, τέτοια πράγματα. Ένα ελαφρώς «πειραγμένο» φαινομενολογικό πεδίο.
Ναι αλλά έτσι θα μου πεις δεν προκύπτει ρομάντζο, προκύπτει στατιστική. Ακόμα και 2 άνθρωποι που δεν είναι ΜΟΥΝΑΡΟΙ και ΔΙΑΝΟΙΕΣ και ΠΛΟΥΣΙΟΙ και ό,τι άλλο «χρειάζεται», μπορούν να κάνουν ένα πολύ όμορφο στόρυ.

...ΤΙ ΕΙΠΑ ΜΟΛΙΣ ΤΩΡΑ ΡΕ;; Δεν είπα ότι είναι απίθανο για όλους τους υπόλοιπους να ζήσουν την Μεγάλη Έλξη, απλά λέω ότι όσοι είναι αρκετά ευλογημένοι από την φύση, αρκετά έξυπνοι να εκμεταλλευτούν την φύση αυτή και έχουν επεξεργαστεί τις νευρώσεις τους (πλαφόν, κανείς;) ΕΧΟΥΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΕΣ. Εναλλακτικά, όσοι είναι αρκετά ΠΕΙΡΑΓΜΕΝΟΙ και αθεράπευτα ρομαντικοί έχουν επίσης μεγάλες πιθανότητες.

Εντάξει;

ΜΑΘΗΜΑ ΗΜΕΡΑΣ:

Εσείς πόσες πιθανότητες έχετε;
Σταματήστε να περιμένετε το ρομάντζο να σας έρθει κατακούτελα και ΒΓΕΙΤΕ ΕΚΕΙ ΕΞΩ ΝΑ ΤΟ ΒΡΕΙΤΕ και να το ΦΤΙΑΞΕΤΕ.

Και ήρεμα, ε; Κανείς δεν ερωτεύτηκε αγχωμένος.

ΤΡΟΦΗ ΓΙΑ ΣΚΕΨΗ: Πόσα Ρομαντικά Ειδύλλια μπορεί να πετύχει ο Ερασίστρατος σε ολόκληρη τη ζωή του; Πόσα εσείς;

Monday, August 1, 2011

Ψυχολογικός Ντετερμινισμός: She is not that much into you.



...και ιδού γιατί το προηγούμενο κείμενο αρνήθηκε να φορέσει την κελεμπία της επιστήμης και έσκασε μύτη με τη φόρμα και την ελβιέλλα. Κάπου ήθελε να πάει, ξεκίνησε για το Μέγαρο, σκάλωσε στο πάρκο να παίζει φρίσμπι με ψιονικά σκυλιά και γάτες που είναι και ζωντανές και νεκρές ταυτόχρονα. Το θέμα δεν ήταν να πιάσουμε την ελεύθερη βούληση και να γαμήσουμε το πτώμα της για άλλη μια φορά.
Το θέμα πάει στις γκόμενες. Και όχι μόνο σε αυτές, αλλά και σε εμάς.
Παλαιότερα είχα αποφανθεί («Αγαπητέ μου σκληρέ δίσκε», κατά το «αγαπητό μου ημερολόγιο») ότι

Provided that there is sufficient romantic attraction to a certain individual, all inhibiting priorities, events and personality traits in one's life tend to decrease in their potential to prohibit behaviors stemming from that attraction....but what if this romantic attraction stems from facilitating priorities, events and personality traits? Don't we have anything else then but a private battle of wits?

Μα δεν τσινάς κάθε φορά που ένα αντικείμενο του πόθου σου σού σερβίρει το γνωστό ζυμαρικό με μια sauce a la plausible cause του στυλ «δεν ψάχνω κάτι αυτόν τον καιρό», «αξίζεις κάτι καλύτερο», «είμαι απαίσιος άνθρωπος», «σε βλέπω σαν φίλο» και λοιπές παπαριές;

Το μέρος του μυαλού σου που τσινάει λίγο πριν προφέρεις τις γνωστές παραλλαγές του ”shes special” με την λίγο-πολύ γνωστή προφορά γκαγκαούγκαλου του Eddie Murphy στο Raw, στιγμ. 3:13
καταλαβαίνει ένα πράγμα: η επιθυμία του αντικειμένου του πόθου σου να ενδώσει έχασε τη μάχη από μια «αντίπαλη» λίστα (δες προηγούμενη καταχώρηση).

Η απόφασή της να ενδώσει δεν έχει «όχλο», δεν έχει νευροδυναμικό, ενώ η απόφασή της να μην σε αφήσει να την κάνεις βασίλισσα της ζούγκλας έχει φέρει παρέα από Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Πάτρα, Ηράκλειο, έχει φέρει το σόι της ολόκληρο και με τις καραμπίνες του παππού και, α, και την προσωπική της αίσθηση γούστου.

Ενδεχομένως και να σε θέλει για φίλο, επειδή είσαι και γαμώ τα παιδιά «κατά τ’ άλλα». Ίσως να έχει μπουχτίσει με τις σχέσεις. Ίσως να μην λέει μαλακίες. Αλλά στην συντριπτική τους πλειοψηφία, Η ΓΚΟΜΕΝΑ ΣΟΥ ΛΕΕΙ ΜΑΛΑΚΙΕΣ (συνειδητά και ασυνείδητα – δεν θα βγάλουμε εμείς το φίδι από την τρύπα, στα τγέεεναααα © με τους ψυχαναλυτές). Πιθανότατα την επόμενη εβδομάδα να «είναι έτοιμη για σχέση», απλά με κάποιον άλλο.

Τώρα ξέρεις γιατί. Δεν υπάρχει αρκετό νευρωνικό φορτίο, αρκετό νευροδυναμικό μεσ’το κεφάλι της που να λέει «ΚΑΤΣΕ ΣΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ ΜΩΡΗ ΝΤΙΒΑ». Ο ανταγωνισμός νευροδυναμικού μεταξύ των clusters αναδεικνύει το ένα περισσότερο από το άλλο.

Πολύ απλά, «δεν σε γουστάρει αρκετά». Μπορεί να πονάει, αλλά είναι η αλήθεια: ούτε  εσύ γουστάρεις αρκετά εκείνη την χοντρούλα στην άκρη του μπαρ/ παρέας/ παραλίας/ εκτελεστικού αποσπάσματος. Δεν είναι αρκετή η επιθυμία σου.

Πχ.:

ΛΙΣΤΑ ΟΡΜΑΩ

Χμ, έχω καιρό να γαμ- (+10 στο νευροδυναμικό της λίστας)
Έχει και κάτι βυζγιά σαν κρεμαστούς κήπους (+4)
 (Βιολογικό ασυνείδητο) Έχει και μια ζέστη... (+1)
(Ψυχολογικό ασυνείδητο) Την λένε και Καλλιόπη, που έλεγαν και μια πρώην μου (+1)

ΛΙΣΤΑ ΒΑΣΤΑ ΜΕΓΑΛΕ

Έχει περιφέρεια ίσα με την Ομόνοια (+5 στο δυναμικό αυτής της λίστας)
Δεν μ’ αρέσουν τα μαλλιά της (+2)
(Εκλογίκευση γιατί βαριέμαι να κάνω μανούβρες) Έχω βαρύνει από τα κοψίδια (+3)
Καιρός να συμμαζευτώ (+5)

Μήπως αυτό σημαίνει ότι ένας άνθρωπος δεν είναι αρκετός για έναν άλλο; Ουχί. Δεν μίλησα ποτέ για την αυταξία, δεν έκανα λόγο ποτέ για την αξία ενός ανθρώπου ως επιβήτορα και ως σύντροφο γενικά, απλά έκανα λόγο για το φαινομενολογικό πεδίο αντίληψης της αναπαραγωγικής αξίας ετέρου (στα ελληνικά προτιμούμε να το λέμε ΓΟΥΣΤΟ) της οποιαδήποτε κοπέλας έχει τον άπεφτο.

Βέβαια, αν είσαι και ‘συ (ναι, ΕΣΥ) λίγο μουντρούχος, ε, ξεκλείδ.

Και άντε, για να το σοβαρέψουμε και για να θίξουμε και το θέμα της ευθύνης, θα κλείσω με άλλο ένα δικό μου απ’ τα παλιά:

If the case of hard determinism holds true and yet we are indeed responsible for our actions, responsibility is rendered merely a social control system that filters the dysfunctional causal chains that humanity produces; that is, we condemn and punish the actions that were meant to be harmful, thus eliminating, one way or the other, the agents that caused them; whether this social control is right or wrong, functional or dysfunctional in itself, may depend on whether the punished agent would produce another dysfunctional chain of events in the future or not. Thus, morality becomes merely crime management.

Saturday, July 30, 2011

Πόλεμος Νεύρων οι Αποφάσεις; Η αβάσταχτη ελαφρότητα του ντετερμινισμού.


Μην άγχεστε, δεν έχω ούτε την διάθεση ούτε τις γνώσεις να γράφω καραβόπανα με θεωρίες νευροψυχολογίας.

Τι κρύβεται πίσω από κάθε απόφασή μας; Αριστερά ή δεξιά, Γκάζι ή Ψυρρή, θάρρος ή αλήθεια;
Από τα λίγα που έχω καταλάβει εως τώρα, δεν μπορείς να μου ξεκουνήσεις τον εγκέφαλο (παν ιντεντεντ) από την εικόνα ενός εγκεφάλου που μετακινεί την πυξίδα του «πράττω» με βάση μια συνισταμένη, ένα άθροισμα και διαφορικό μεταξύ «θέλω».

Λίγο πριν πάρω μια απόφαση, το μυαλό μου «τρέχει» τα υπέρ και τα κατά της κάθε επιλογής με τον δικό του βλαμμένο τρόπο και τα οργανώνει σε λίστες, ασυνείδητα («καλύτερα να ξενυχτίσω με Oblivion απόψε, ούτως ή άλλως δεν θα κοιμηθώ για το αυριανό διαγώνισμα»). Οι λίστες γεμίζουν με εγγραφές και κάθε εγγραφή αντιστοιχεί σε ενεργοποίηση διαφορετικών clusters νευρώνων – στο παράδειγμα του Oblivion, ενεργοποιούνται clusters ευχαρίστησης, ανταμοιβής, εκτίμησης fantasy αισθητικής, οι αναμνήσεις προηγούμενων επικών στιγμών με το παιχνίδι και τα συναφή.

Γιατί όμως υπερτερούν οι άνωθι εγγραφές σε σχέση με μια λογικώς βεβαρυμένη από την «άλλη πλευρά», «ΜΑΛΑΚΑ ΑΥΡΙΟ ΓΡΑΦΕΙΣ»; Γιατί κάθε εγγραφή έχει το δικό της νευρωνικό φορτίο, ή αλλιώς, πόσες άλλες συνάψεις θα καλέσουν πόσα άλλα clusters στην λίστα.

Κοινώς: μια αναπάντητη, 15 δικάβαλα ©.

Ας δούμε καρέ καρέ την απόφαση του παραδείγματος:

Δεν μπορώ να κοιμηθώ. Είμαι αγχωμένος και βαριέμαι να στριφογυρνώ. Ποιό είναι το καλύτερο που μπορώ να κάνω αυτή τη στιγμή;
ΛΙΣΤΑ ID: Δεν θέλω να βαριέμαι. Θα παίξω Oblivion. (+1 neural charge για την λίστα).
ΛΙΣΤΑ SUPEREGO: Άμα ξεκινήσω να παίζω, δεν θα κοιμηθώ ακόμα και τις ώρες που θα κατάφερνα να κοιμηθώ ούτως ή άλλως. Και το πρωί θα κουτουάω και δεν θα γράψω καλά. (+1 neural charge για την λίστα).
Τώρα που το λες, θυμάσαι τότε που πάλι δεν είχες κοιμηθεί και έγραψες τα αρχίδια μου;  (+3 neural charge για την λίστα).
ΛΙΣΤΑ ID: Ναι αλλά τώρα έχω αλλάξει και αντέχω το ξενύχτι (ψέμα) . (+1 neural charge για την λίστα).
Ασε που το μάθημα είναι πανεύκολο.  (+1 neural charge για την λίστα).
Άσε που αν ξεκαυλώσω με το game, θα ανέβει και το ηθικό μου, γιατί σήμερα όλα πήγαν στραβά . (+5 neural charge για την λίστα).

Και η διαμάχη συνεχίζεται, μέσα σε από κλάσματα του δευτερολέπτου μέχρι όλη τη νύχτα, αναλόγως το τι έρχεται και «κάθεται» στις λίστες και ανάλογα την ιδιοσυγκρασία καθενός. Οπότε μέχρι εδώ η ΛΙΣΤΑ ID έχει neural charge 8 και η ΛΙΣΤΑ SUPEREGO έχει neural charge 4. Η πρώτη λίστα «γεννά» την συμπεριφορά που οδηγεί τον εν λόγω κύριο μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή του μέχρι τις 5 am.

Πρόκειται για ανταγωνισμό νευροδυναμικού μεταξύ επιθυμιών, αξιών και αμυνών και... όποιος αντέξει. 
Το εν λόγω παράδειγμα είναι υπεραπλουστευμένο και αφορά σε μια απόφαση με ίσως αμελητέες επιπτώσεις. Δεν είναι σοβαρό παράδειγμα. Αλλά δεν κόπτομαι να αρχίσω να μιλάω για ζωή/ θάνατο, καρριέρα, παιδιά και άλλες σοβαρές αποφάσεις αυτή τη στιγμή. Επίσης, οι εναλλακτικές σε μια απόφαση δεν είναι πάντα δύο.

Οι λίστες γενικά «τραβάνε» ό,τι κυκλώματα κάτσουν. Κριτήριο; Ελεύθερος συνειρμός, όχι απαραίτητα σε σημασιολογικό επίπεδο. Η λογική δεν παίζει πάντα πρωτεύοντα ρόλο, ούτε και η ηθική. Η απόφαση του ατόμου να δώσει προτεραιότητα στην ηθική ή/και στην λογική είναι αυτή καθ’ αυτή άλλο ένα cluster που θα ενισχύσει μια λίστα: «Ήρθε ο καιρός να σοβαρευτώ, γιατί μου αρέσει να ξέρω ότι είμαι ένα πιο ώριμο άτομο. Θα προσπαθήσω να κοιμηθώ» (+6 για ΛΙΣΤΑ SUPEREGO).

Δεν υπάρχει τυχαιότητα στην βούληση (ε, εδώ δεν θα καταλήγαμε; Ελευθερία βούλησης). Οι αποφάσεις μας είναι η συνισταμένη της ιδιοσυγκρασικής ιστορίας άλλων αποφάσεων, εσωτερικεύσεων, εκμαθημένων συμπεριφορών, τιμωριών και επιβραβεύσεων και βιολογικών προδιαθέσεων (ηδονισμός, ενοχισμός κλπ από εργοστασιακές ρυθμίσεις).

Γιατί τότε δεν μπορούμε να προβλέψουμε την ανθρώπινη συμπεριφορά, αδαή και θρασύ Παναή, δεδομένου ότι έχουμε όλα τα δεδομένα; Πρώτον, γιατί δεν τα έχουμε όλα τα δεδομένα. Δεύτερον, δεν έχουμε την τεχνολογία και τη μεθοδολογία που θα μας επιτρέψουν να πάμε μέχρι εκεί. Θα πάμε ποτέ μέχρι εκεί, να ξέρουμε ακριβώς τι θα πράξει ο καθένας μας μετρώντας μόνο την σκέψη;

Ακόμα καλύτερα: άντε και μπορούμε. Θέλουμε; Η ζωή θα γίνει βαρετή. Το σύστημα «εγκέφαλος» είναι αρκετά χαοτικό για το μακροεπίπεδό μας (“it is random enough”) και δεν έχει ιδιαίτερη σημασία το πως παράγονται τα random rolls εκεί μέσα.

Αλλά για ένα πράγμα είμαι προς το παρόν σίγουρος: κανένα φάντασμα στη μηχανή, κανένας θεός ή διάολος, κανένα αποκούμπι κβαντομηχανικής (το σύγχρονο “magic happens”) δεν ευθύνεται για το τι μας αρέσει, τι ορίζουμε, ποιοί είμαστε και τι αποφάσεις παίρνουμε. Ακόμα και αν αποφασίσουμε να γυρίσουμε τη ζωή μας ανάποδα, κάποια μεγάλη παρέα νευρώνων κρύβεται από πίσω... απωθημένο; Φιλοσοφία; Τα σοφά λόγια ενός γονιού ; Μια ωραία γκόμενα; Η επιβεβαίωση του ότι «το κάνω επειδή μπορώ»; Δεν μπορώ να ξέρω ακριβώς.

Περισσότερα πάνω στο θέμα στο άμεσο μέλλον... χωρίς την ψευδαίσθηση ότι έλυσα ένα debate αιώνων. Απλά το πάω κάπου... to be continued.

PS.: Θυμάμαι μια συζήτηση περί ντετερμινισμού στην ψυχολογία με μια καθηγήτριά μου η οποία κατέληξε στο «Παναγιώτη, μην τα λύεις όλα σε αιτία-αποτέλεσμα, δεν θα καταλήξεις πουθενά». Εκείνη τη στιγμή 2 πράγματα πέρασαν από το μυαλό μου:
  1. Το «αυτό που κάνεις δεν θα σε οδηγήσει πουθενά. Παντού θα βρεις κλειστές πόρτες και αδιέξοδα ©».
  2. Μια ακαδημαϊκή κόλαση γεμάτη επιστήμονες που «ξέρουν καλύτερα», όπου όλες μου οι εργασίες και άγραφτες πτυχιακές μου λιώνουν μέσα σε πισίνες από λάβα, όπου ο φίλος μου ο Πετρίδης® έχει πάντα δίκχιο, όπου τα θερμόμετρα μετρούν πλέον το πόσο fail έχω καταντήσει και οι στριπτηζούδες την κάνουν ψιθυρίζοντας «δεν είχε ποτέ αξιόλογες πηγές...»
Ε, όχι.

Δείτε επίσης όλα τα παρακάτω που δεν έχω διαβάσει φυσικά ποτέ μου:
Dennett, Daniel C. (2003). Freedom Evolves
Pinker, S.(2002) The Blank Slate: The Modern Denial of Human Nature.
Libet, B.; Gleason, C.A.; Wright, E.W.; Pearl, D.K. (1983). "Time of conscious intention to act in relation to onset of cerebral activity (readiness-potential). The unconscious initiation of a freely voluntary act". Brain 106 (3): 623–642.
Ή απλά Wikipedia.

Tuesday, July 26, 2011

"Αν" για αρχάριους


Αν τσιλλάρεις κάθε όταν οι άλλοι φρικάρουν
και επιρρίπτουν τη φρίκη αυτή σε σένα
Αν το'χεις όταν όλοι οι άλλοι λένε ότι το 'χασες
αλλά συμπεριλαμβάνεις και την αμφιβολία τους
Αν μπορείς να αράζεις ήσυχα
Ή να μην λες παπαριές όταν σου λένε παπαριές
Ή να μην τραμπουκίζεσαι όταν σε τραμπουκίζουν
Και παρόλ' αυτά να μην ποζεριάζεις

Αν μπορείς μην σκαλώνεις στις φιλοδοξίες σου
Αν μπορείς να σκέφτεσαι χωρίς να αυνανίζεσαι
Αν μπορείς να κοντρολλάρεις pwnage και botch το ίδιο
Αν μπορείς να αντέξεις να ακούς τις αλήθειες σου
να έχουν γίνει ευαγγέλιο για τα ζώα
Ή να βλέπεις τα έργα σου σπασμένα και να τα φτιάχνεις
πάλι από την αρχή με εργαλεία φθαρμένα

Αν μπορείς να μαζέψεις ό,τι κέρδισες
Και να τα παίξεις όλα για όλα
Και να τα χάσεις και φτου κι απ'την αρχή
Και να κάνεις τουμπεκί για τ' όλο στόρυ
Αν μπορείς να μαζέψεις όλο σου το είναι
Να σε στηρίξει όταν έχει πλέον χαθεί
Και να κρατιέσαι καλά όταν δεν έχεις πλέον τίποτα
Πέρα από το νεύρο να πεις "Βάστα!"

Αν μπορείς να μιλάς στο πλήθος χωρίς καραγκιοζιλίκια
Ή να σεργιαννάς με VIPs και να μην παίρνουν τα μυαλά σου αέρα
Αν ούτε εχθροί ούτε φίλοι μπορούν να σε γαμήσουν
Αν όλους τους υπολογίζεις αλλά κανέναν δεν λατρεύεις
Αν μπορείς να τα βγάλεις πέρα στα ανελέητα τα ζόρια
Κάνοντας ό,τι καλύτερο μπορείς και ό,τι χρειάζεται...







….σάλτα και γαμήσου!






Ελεύθερη μετάφραση από το "If..." του Kipling.

Thursday, July 21, 2011

Φυσικό vs. Αφύσικο: Άλλο ένα ανθρωποκεντρικό γνωστικό σφάλμα


Είναι ουκ ολίγες οι φορές που βιδώνω με δηλώσεις όπως: "Τα προφυλακτικά είναι αφύσικα", "το πρωκτικό σεξ είναι παραφύσιν σεξ", "οι πολυκατοικίες κρύβουν το φυσικό τοπίο" και "το φέησμπουκ δεν εμπίπτει στα πλαίσια της φυσικής επικοινωνίας". Εγώ λέω: όλα αυτά και πολλά παρόμοια είναι μαλακίες.

Αντιπαράδειγμα: Τρύπημα αυτιών για σκουλαρίκια.

Ο κάστορας (το είδος) προέκυψε από τις ίδιες «δυνάμεις» που σουλούπωσαν όλα τα υπόλοιπα είδη ζωής στον πλανήτη (βλέπε άνθρωπος). Ο κάστορας είναι «φύση», είναι «φυσικός» και κατα περιπτώσεις γλυκούλης (hey, whatever rocks your boat). Κατ’ επέκταση, ότι παράγει σε επίπεδο συμπεριφοράς και αντικειμένων είναι φυσικό (απόγονοι, κόπρανα, πατουσιές στο χώμα κλπ). Άρα, κατ’ επέκταση, τα φράγματα των καστόρων είναι φυσικά κτίσματα. Αν σπάσει ο διάολας το ποδάρι του και ένα ποταμάκι λοξοδρομήσει εξ’ αιτίας ενός κάστορα, αυτό αποτελεί ένα φυσικό φαινόμενο.

Νομίζω ότι 99% των ολίγων αναγνωστών, μέχρι τώρα, έχει καταλάβει που το πάω. Αλλά θα συνεχίσω σε φαστ φρρρρμπ.

Άνθρωπος αποτέλεσμα εξέλιξης ειδών. Άρα άνθρωπος φυσικό όν. Αποτελέσματα ανθρώπου, κατα κληρονόμηση ιδιότητας, φυσικά. Άρα ό,τι φτιάχνει ο άνθρωπος είναι φυσικό, όσο αντι-διαισθητικό και αν ακούγεται.

Παρεμβολή: τα υλικά για τα έργα ανθρώπου προκύπτουν από την φύση, ανεξαρτήτου επεξεργασίας. Τα μέσα επεξεργασίας είναι και αυτά από την φύση. Δεν θα διαφωνήσω στο ότι, πχ το πλαστικό (και διάφορα νέα στοιχεία στον περιοδικό πίνακα) δεν μπορεί να βρεθεί να κρέμεται από το αντίστοιχο δεντράκι του αλλά ακόμη και η ίδια η μέδοδος επεξεργασίας «πατάει» πάνω σε φυσικά μέσα – συγκεκριμένα, τον άνθρωπο τον ίδιο.

Όπως μας προκάλεσε και ο Γεώργιος Καρλίνος να δούμε μέσα από μια πιο ασόβαρη (αλλά αποκαλυπτική) οπτική μεριά, η φύση θα μπορούσε κάλλιστα να πήρε πλαστικό από το ανθρώπινο είδος και ο σκοπός ύπαρξης αυτού να είναι μόνο αυτός.

Εν ολίγοις, ακόμα και ο τσιμεντόλιθος που μου κρύβει τη θέα στη θάλασσα δεν είναι πιο αφύσικος από το να φύτρωνε ένα δέντρο, καθώς κατασκευάστηκε με υλικά που βρήκε το ανθρώπινο είδος (προϊόν της φύσης) στην φύση και τα επεξεργάστηκε. Το αν κάποιος το κρίνει βλακώδες και αντικοινωνικό και γαϊδουριά το να κρύψεις ένα υπέροχο φυσικό τοπίο (θάλασσα, δάση, γυναικεία στήθη) με ένα τρισάθλιο (πολυκατοικία, εμπορικό κέντρο, το μαλακισμένο που χτυπιέται σαν ψυχωσικός με pozer) είναι θέμα καλαισθησίας και όχι «φυσικότητας».

Είναι αρκετά αντιδιαισθητικό να θεωρήσουμε με βάση το σκεπτικό αυτό τα κινητά τηλέφωνα, τους υπολογιστές, τα αυτοκίνητα, τα αεροπλάνα, την άσφαλτο, την οικονομική κρίση, τον George Bush Jr., το 4chan και το facebook ως προϊόντα της φύσης αλλά εν τέλει δεν είναι άδικη η συγκαταχώρησή τους με όλ τα υπόλοιπα, hippie-friendly αντικείμενα και καταστάσεις.

Τι δεν θεωρείται φυσικό, λοιπόν; Μήπως κάτι εκτός αυτού του πλανήτη; Εξαρτάται αν θεωρείς το υπόλοιπο σύμπαν φυσικό. Αφού υπόκειται σε νόμους ίδιους με αυτούς που παρατηρούνται εδω (σε άλλη κλίμακα, βέβαια), θα πω ναι, όλα είναι φυσικά. Δεν υπάρχει «αφύσικο» πράγμα.

ΠΑΤΟΥ ΓΡΑΜΜΗ: Στην ουσία διαχωρίζουμε το φυσικό από το αφύσικο με κριτήριο την οποιαδήποτε πολιτιστική παράδοση, αίσθηση ομορφιάς και επίπεδο λειτουργικότητας (functionality) και όχι με κριτήριο την ένταξη μιας δραστηριότητας ή ενός αντικειμένου στο πλαίσιο της έκφρασης της φύσης.

ΚΑΙ ΑΕΙ ΣΙΧΤΙΡ: Σε όσους πάνε να συγκαλύψουν καθαρά υποκειμενικά κριτήρια απόρριψης ή ακόμα και κατακραυγής και να τα παρουσιάσουν ως αντικειμενικά και βάσει του αν κάτι εμφανίζεται στην φύση χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση. Αν δεν θες την ανθρώπινη παρέμβαση, εν τέλει και στην γενικότητά της, να σου χαλάει την πιάτσα, τρέχα σε καμμιά σπηλίτσα και φλέρταρε με τις άρκτους. Εξυπνάκια της κακής ωρός.

Saturday, July 16, 2011

Diablo – A Psychotherapy Gone Wrong?

And there he/she goes, the Wanderer, in the Tristram of his/her own mind. The remains of what used to be the collective of behaviors past, sanctioned by family and general culture. “Tristram” could no longer survive, because Tristram was dysfunctional. Only the good parts remain, with a handful of good friends, loving family maybe. The Wanderer has to begin healing his/ her mind and they will be there to assist, to guide just for a little bit but will not interfere. The burden is primarily on the Wanderer’s shoulders.

And there goes the hero, entering the cathedral, warned by a dying cognition “What was once holy, you realize now is corrupt”. The four levels that follow are a confrontation with beliefs of the past – what was held in high respect and used as a moral compass, now is flooded with demons: internalized liars, cowards, violators, smartasses. The Wanderer delves down, deeper and deeper, facing for the first time a source of the soul’s corruption (the poisoned water), a first-pass neurosis. The Skeleton King represents the psychic remains of a childhood’s disease – guess what, the Wanderer is no longer ill. The Skeleton King dies along with his minion neurotic defenses.

The next confrontation is with the internalized boogeyman, the one that has killed so many good moments and internal figures. The wanderer realizes that to kill the Butcher is to pull him over to oneself, until he becomes out of breath, and stuck… And the Butcher is killed, without glory. He does not deserve it.
The following levels are a dungeon, filled with dusty old tomes. The wanderer needs to acquire knowledge on his path to psychological health. He needs to open his eyes and stop being blind – he passes the Halls of the Blind.

The Wanderer finds his first healthy defense mechanism in re-inventing morality, deep within this immoral place: Valor.

The next tier is closer to what the Wanderer believes is a personal Hell: a collection of worst fears and nightmares that might bring the Hero’s death. Through his/her Fury the Wanderer will forge the Will (Anvil of Fury) to have a healthier anger, one that breaks down what previously broke down that very Will.
The Wanderer finally reaches Hell. The Hero finds the liar holy man, who only brought the hero’s worst nightmares in life. The representation of the false mentor is slain, after losing a great deal of blood in mourning. What remains is to be exposed to the most destructive internalization: Diablo.

Diablo is the result of a childhood corrupted – the Hero stands stunned. Diablo is not the significant other. Lazarus was the corrupted mentor, the corrupted parent, and the demon before him/her is her own childhood, molested, warped, made evil! The Wanderer spends a great deal of pain and psychic energy to bring down the demon. The child reappears. Dead.

Childhood has ended. The Wanderer has entered adulthood and has to embrace all the responsibilities, all the little joys, all the horrors.

But the Wanderer embraces the soulstone. He chooses to contain and suppress the significant other’s corruption. If the Hero does not accept this part, he/she will never be complete. Another Hero would throw away the soulstone, only to have another demon at his/her doorstep later on. This Hero, this Wanderer, will be whole, will be complete. He will be brave for us all.

In the future, the Wanderer will be another hero’s personal quest for adulthood. But the Wanderer will not teach, will not mentor, will not caress – will only forge the psyche in blood.

Thursday, July 7, 2011

Brain Blurt Miscellanea: Greek Blurts Part 1

-Μόνο αν σου δώσω ένα μαχαίρι και την δυνατότητα να επιλέξεις πoιος θα ζήσει και ποιός θα πεθάνει...μόνο αν σε κάνω θεό.... μόνο αν σε κάνω τέρας.... μόνο τότε θα καταλάβεις πόσο και αν είναι χρήσιμη η στοργή μιας μάνας, η περηφάνεια ενός πατέρα για τα παιδιά του, ο μόχθος της εργασίας, η εμπάθεια ενός βλάκα, η άκαρπη ευφυία του σνομπ, η ψυχρότητα του επαγγελματία. Θα πρέπει να γίνεις δαίμονας πριν καταφέρεις να κατανοήσεις το Φως στην πραγματική του μορφή. Το φως δεν είναι θεός, αλλά εργαλείο. Όταν θα χρειαστεί να μελετήσεις στα σκοτεινά, δεν θα θέλεις ένα θεό, αλλά έναν φακό, σε όλο του το απλοϊκό και ψυχρό μεγαλείο.

- Αν θες να δεις τι σου στέρησαν οι γονείς σου όταν ήσουν παιδί, μελέτησε προσεκτικά τις ιδιότητες που έχεις αποδώσει στον προσωπικό σου θεό.

-Πώς μπορεί ένας άνθρωπος να χορτάσει την ανάγκη του για μαγεία με τις δεδομένες μετριότητες του παρόντος όσο υπάρχουν τόσοι κόσμοι που περιμένουμε να ξετυλιχτούν μπροστά μας στο μέλλον και τόσοι άλλοι να θυμόμαστε από το παρελθόν;

-Η άποψη μας και η πίστη μας για θέματα που δεν μπορούμε να εξιχνιάσουμε με άμεση έρευνα εξαρτώνται κυρίως από το τι θεωρούμε ως εύστοχη αναλογία για να περιγράψουμε τα θέματα αυτά.

- Η Αλήθεια δεν φαίνεται ποτέ αν προσκολληθούμε, σαν είδος, σε μία άποψη, σε μία επιστήμη ή σε ένα περιορισμένο θεματικό φάσμα ανάπτυξης και συλλογικών δραστηριοτήτων. Είναι την στιγμή της μετάβασης της οπτικής μας γωνίας από την μια πλευρά στην άλλη που μπορούμε για λίγο να κρυφοκοιτάξουμε την Αλήθεια και μετά να ξαναβυθιστούμε στο σκοτάδι νέων ερωτημάτων, μέχρι την επόμενη μεγάλη ανακάλυψη. Η ανθρωπότητα μέχρι τώρα και για καιρό ακόμα θα εξελίσσεται αναβοσβήνοντας τις κοσμικές λάμπες-
                 - με την Αλήθεια ανάμεσα, ένας κύκλος απο λαμπτήρες - οι επιστήμες, οι τέχνες, η φιλοσοφία, ο αθλητισμός - και στιγμιότυπα εικόνων από το κέντρο του κύκλου, το κατασκότεινο "?", παρέχω την εικόνα της παραπάνω παραγράφου. Επειδή μου καρφώθηκε στον εγκέφαλο μια μέρα και δεν είπε να ξεκολλήσει.

* Treat ΑΛΗΘΕΙΑ as a concept more on par with "the answer to everything: 42" rather than as being similar to "Have you found Jesus" from Jahova Witnesses - there is no absolute truth, and THAT might be the truth of it. 

Monday, July 4, 2011

Brain Blurts I


- We used God as a cushion to lean against when philosophers dared to shock us with their innovative and revolutionary ideas.

- We all are anxious liquids, trying to fit in the social bottle.


- No good nor evil, no order nor chaos. It’s only human versus primal, forebrain versus basal ganglia. Both aspects have good and bad sides, ordered and chaotic elements. The human part is capable of conceiving a world and a future outside its own, taking care of other animals and their futures. The primal part is what makes caressing, kissing and having sex feel natural and all cozy inside us. The human evil is to control, terrorize, manipulate, expand and enslave, the primal evil is to lie, to steal, to kill, to cheat. The human order is based on knowledge and prior calculation and aims towards sustainable growth, the primal order builds upon what survives and creates wooden dams, nests and termite towers. The human chaos encompasses the desire and the acts towards freedom from the natural bonds, the primal self, the human slavery and aims towards artistic expression, freedom of spirit, divergent thinking. Primal chaos is doing what feels right at the moment, aiming at the fullest gratification possible.



ΕΞΕΛΙΞΗΣ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ


Ανοίξαμε τα μάτια μας και είδαμε με τρόμο
Πόσο αόριστο κίνδυνο ο χρόνος προγεννάει
Κοίταξε και το μυαλό μας και ηλεκτρίστηκε
Και με πεφωτισμένο σάλτο
Φτιάξαμε παιγνία.

Κραυγάσαμε
Με στόμφο, καταγράψαμε
Με χάρη και μετά στα χρόνια ποτιστήκαμε
Κάθε γόνος να γεννά και να γρονθοκατακτίζει.

Χαμογελάσαμε με τρέλα
Στο πρόσωπο της καταιγίδας
Και με παγωμένο βλέμμα
Εκτελέσαμε τους κυνηγούς μας

Οριοθετήσαμε το θάρρος
Και του χαρίσαμε βιβλία
Ξορκίσαμε τις μάγισσες
Και τις καλέσαμε πίσω

Ο χρόνος συνέχισε οικτρά να στεγνοπάλλεται
Και εμείς τον αδαή χαβά μας, που όπως το χε
Η τύχη, μας κρατεί στεγνούς και κομψούς ακόμα.
Και κάτι ακόμα παραμένει
Να μας ενδοτρώει.

Γιορτάσαμε,
Ξεχάσαμε το ντήλ,
Για να ηλεκτριστούμε και να αναδυθούμε
Γεννήσαμε γοργά μια άρρωστη σκιά μας
Και τώρα θέλει την σπηλιά και τα παιδιά μας.

Κι ας είναι η σπηλιά στεγνή και εμείς παχείς,
Κι ας είναι η τσέπη μας επενδυμένη
Και τα σπαθιά γεμάτα
Η σκιά πεινάει.

ΒΑΣΙΚΗ ΠΛΑΝΗ


Βλέπω τ’ αστρικό τραγούδι να παρελαύνει μπρος μου
Τις νότες καταγράφω μ’ ενοχή και το κενό γεμίζω
Σύμφωνο με βρίσκει η ενδότερη δομή, διαμάντι!
Φωλεύει σε γαλαξίες μακρυά μεσ’ την καρδιά σας

Και δωσ’ του οι αστραποσφυριές, τα σίδερα παντρεύουν
Πλέκουν οι αστραράχνες σοφιστά και πυρηνοδένουν
Ανασαίνει ο χώρος με φωτιά και αποπνέει σκόνη
Σίγουρα μια φωλιά, αναμφίβολα μια σίγουρη γωνιά

Ένας στρόβιλος μας γνέφει και γρηγορογυρίζει
Απαγάγει απ’ το ρόλο τους τα φτωχοφωλιασμένα
Φτερά στη σκέψη δίνουν και οι σοφοί το σκάνε
Της φυγής η ώρα μού σφυρά κι’ άκραυγα με σπρώχνει

Και στη φωλίτσα τρέχω, γαλαξίες μακρυά
Λάκτισμα ανθρώπου μα γιγαντολαχανιάζω
Στην θύρα πλέον δεν χωρώ και γύρω-γύρω τρέχω
Δρασκελώνει ο τρόμος και ψυχολαχταράω

Και με ένστικτο Παβλοφικό ψιθυρογαυγίζω
«Φοβού τους σπουδοκεντρικούς, σε βλέπω και προβλέπω»
Φλύαρο με βρίσκει η ενδότερη δομή, λεπίδι!
Τις νότες σβήνω μ’ ενοχή και στο κενό αρμενίζω.