Total Pageviews

Thursday, August 4, 2011

ΑΣ ΜΙΛΗΣΩ ΛΙΓΟ ΠΕΡΙ ΧΗΜΕΙΑΣ KAI ΡΟΜΑΝΤΖΟΥ


Αν δεν έχεις διαβάσει τις προηγούμενες δύο αναρτήσεις μου, πήγαινε πίσω και κάντο.

Τώρα.

Έκανα λόγο για το πώς αντικρουόμενες αποφάσεις ανταγωνίζονται η μία την άλλη σε επίπεδο νευρωνικού φορτίου (τουλάχιστον αυτή η θεωρία φαίνεται λογική έως τώρα μέσα στο κεφάλι μου) και το πώς αυτή η διαμάχη εκφράζεται, εκτός των άλλων, και στην ρομαντική έλξη.

Όταν δυο άτομα έχουν ανάλογο φορτίο έλξης αναμεταξύ των στο ίδιο χρονικό διάστημα, λέμε ότι «έχουν Χημεία». Θα μπορούσα να πω ότι όσο λιγότερες οι αναστολές έκφρασης ερωτικής συμπεριφοράς («να μην δείξω ότι θέλω πολύ»), τόσο μεγαλύτερη η Χημεία.

Τι γίνεται όμως με τις Μεγάλες Έλξεις; Ξέρεις, απ’ αυτές που πουλάνε στις ταινίες, στα τραγούδια, στα βιβλία; Η Μεγάλη Έλξη είναι τόσο μεγάλη που δεν μπορεί να «σπάσει» από ανταγωνιζόμενα νευρωνικά φορτία – ακόμα και όταν ο ένας εκ των δύο εραστών πεθάνει, ο έρωτας θα σβήσει πάρα πολύ αργα στο μυαλό του άλλου, καθώς το φορτίο θα σιγοσβήνει με το πέρασμα του χρόνου σαν τζακοκαυσόξυλα.

Και όταν η Μεγάλη Έλξη είναι αμφίδρομη, τί προκύπτει; Ρομαντικό Ειδύλλιο. Σε κάτι τέτοια λέμε ότι υπάρχει «πολύ έντονη Χημεία». Μπορεί να συμβεί, δεν είναι απίθανο.
Πόσο πιθανό είναι όμως, βασικά;

Έστω σταθερός παρατηρητής, Ερασίστρατος. Η πιθανότητα να βιώσει την Μεγάλη Έλξη ανά πάσα γυναίκα που συναντά είναι Χ, γιατί είναι και ρομαντικός (α, ναι, το Χ είναι μια σεβαστή πιθανότητα, από 0.10 μέχρι 0.20, φερ’ ειπείν. Δεν θα αναλύσουμε το Χ, γιατί θα χρειαστούμε σειρά βιβλίων ολόκληρη). Για να πετύχει όμως η Μεγάλη Έλξη και να γίνει Ρομαντικό Ειδύλλιο χρειάζεται και αντίστοιχη Μεγάλη Έλξη από την εκάστοτε γυναίκα. Κοινώς να επιτευχθεί Χημεία. Πιθανότητες; Χ/2,000, επειδή ο Ερασίστρατος έχει και κανά δυο αδύνατα σημεία στο παρουσιαστικό και την προσωπικότητά του. Α, επειδή τ’ αγόρι μας όμως είναι επιλεκτικό και με τις ηλικίες και με την απόσταση από τον χώρο διαμονής του στόχου του, το κάνουμε Χ/3,000 και Χ/4,000.

Ο Ερασίστρατος μεγαλώνει και η μοναξιά τον τσούζει. Σταματάει να είναι τόσο δύσκολος με τις γυναίκες (Χ/3,500) και έρχεται αντιμέτωπος με την μοναξιά του και αρχίζει και τα σκάει σε έναν ψυχοθεραπευτή (attaboy, Χ/2,500). Πλακώνουν και οι φίλοι του και του σκάνε κανά δυο φασιον χαστούκια και μια αποτρίχωση πλάτης κερασμένη- οκ, ας μην το ξεφτυλίσουμε, ας πούμε ότι ο Ερασίστρατος «μεγάλωσε και ομόρφυνε» (Χ/1,800).

Τι ωραία που ανεβοκατεβαίνει αυτός ο αριθμός! Σκοτώνει τον ρομαντισμό όπως του αξίζει. Μπα, ακόμα καλύτερα. Τον κάνει αυτό ακριβώς που είναι: όχι μια φούσκα χολιγουντιανή αλλά μια συνέπεια φυσικών αλλαγών, μια συνισταμένη δυνάμεων που δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με μυστικισμό και πρωτόγωνο δέος.

Και ο Ερασίστρατος βγήκε παγανιά. Δεν θα βρει την γυναίκα των ονείρων του άμα κάθεται να ξύνεται όλη μέρα! Κάθε γυναικά που γνωρίζει αυξάνει τον αριθμητή του κλάσματος Χ/1,800 επειδή πολλαπλασιάζει το Χ με ολοένα και αυξανόμενα νούμερα: με 3 γυναίκες, η πιθανότητα να ζήσει τον μεγάλο έρωτα γίνεται 3*Χ/1,800, για παράδειγμα. 
Σκεφτείτε τι θα γίνει όταν θα φτάσει να έχει γνωρίσει όσες χρειαστεί για να δώσει το κλάσμα αποτέλεσμα 1. Μαντέψτε. Αν το Χ ήταν 1 (δηλαδή, αν το αγόρι μας ερωτευόταν ΚΑΘΕ γυναίκα που γνώριζε), θα έπρεπε να γνωρίσει 1,800 γυναίκες για να βρει μια που θα είχαν υψηλή Χημεία. Οπότε με ένα Χ κάπου στα 0.15, ο Ερασίστρατος έχει πολύ grinding να κάνει...

Και μετά λένε ότι η στατιστική είναι ξενέρωτη.

Μια μικρή σημείωση: όταν λέω «ο Ερασίστρατος γνώρισε πολλές γυναίκες» εννοώ τις γνώρισε, ΟΧΙ ΤΙΣ ΠΗΔΗΞΕ. Να μην λένε μετά ότι επικροτώ τις ανδρικές νευρώσεις.
Ας κάνουμε ένα άλμα λογικής εδώ και ας δούμε ποιοί δεν θα πέσουν στο κενό ωσάν τον νεαρό Neo στο Matrix. Τι χρειάζεται λοιπόν για να αυξήσουμε τις πιθανότητες εύρεσης του Μεγάλου Έρωτα; Για να το κάνω ακόμα πιο προκλητικό, ποιοί είναι οι καλύτεροι υποψήφιοι για το Οσκαρ Συναισθηματικού Διαβήτη;

  1. Όσοι γνωρίζουν πολύ κόσμο. Οι κοινωνικά εύστροφοι. The more, the better.
  2. Όσοι είναι αποδεδειγμένα γενικώς αρεστοί στο άλλο φύλο, δηλαδή ότι η εμφάνιση και άλλα χαρακτηριστικά τους γνωρίσματα φέρνουν το νευρωνικό φορτίο των «στόχων» με το μέρος τους. Όσο πιο πολύ ερεθισμό προκαλούν (είσαι μια καύλα είσαι), τόσο το καλύτερο, πιθανολογικά.
  3. Όσοι δεν έχουν ένα μεγάλο μόνιμο αντίθετο από τις έλξεις φορτίο στοκαρισμένο στο κεφάλι τους: τελειομανεία, ακατόρθωτα standards και τον φόβο μην πληγωθούν. Και γενικά ΚΑΛΟ ΣΤΟΝ ΕΓΚΕΦΑΛΟ. ΝΕΥΡΩΣΕΙΣ.
  4. Προδιάθεση για να ζήσουν την Μεγάλη Έλξη: λίγο ρομαντισμό, λίγη έφεση στο δράμα, τέτοια πράγματα. Ένα ελαφρώς «πειραγμένο» φαινομενολογικό πεδίο.
Ναι αλλά έτσι θα μου πεις δεν προκύπτει ρομάντζο, προκύπτει στατιστική. Ακόμα και 2 άνθρωποι που δεν είναι ΜΟΥΝΑΡΟΙ και ΔΙΑΝΟΙΕΣ και ΠΛΟΥΣΙΟΙ και ό,τι άλλο «χρειάζεται», μπορούν να κάνουν ένα πολύ όμορφο στόρυ.

...ΤΙ ΕΙΠΑ ΜΟΛΙΣ ΤΩΡΑ ΡΕ;; Δεν είπα ότι είναι απίθανο για όλους τους υπόλοιπους να ζήσουν την Μεγάλη Έλξη, απλά λέω ότι όσοι είναι αρκετά ευλογημένοι από την φύση, αρκετά έξυπνοι να εκμεταλλευτούν την φύση αυτή και έχουν επεξεργαστεί τις νευρώσεις τους (πλαφόν, κανείς;) ΕΧΟΥΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΕΣ. Εναλλακτικά, όσοι είναι αρκετά ΠΕΙΡΑΓΜΕΝΟΙ και αθεράπευτα ρομαντικοί έχουν επίσης μεγάλες πιθανότητες.

Εντάξει;

ΜΑΘΗΜΑ ΗΜΕΡΑΣ:

Εσείς πόσες πιθανότητες έχετε;
Σταματήστε να περιμένετε το ρομάντζο να σας έρθει κατακούτελα και ΒΓΕΙΤΕ ΕΚΕΙ ΕΞΩ ΝΑ ΤΟ ΒΡΕΙΤΕ και να το ΦΤΙΑΞΕΤΕ.

Και ήρεμα, ε; Κανείς δεν ερωτεύτηκε αγχωμένος.

ΤΡΟΦΗ ΓΙΑ ΣΚΕΨΗ: Πόσα Ρομαντικά Ειδύλλια μπορεί να πετύχει ο Ερασίστρατος σε ολόκληρη τη ζωή του; Πόσα εσείς;

8 comments:

  1. a i just furthered my emotional self-education/self-medication after reading that.
    b)the new wallpaper rocks
    x

    ReplyDelete
  2. To X ti adiprosopevei akrivos?

    X statheri timi an :
    An X o antras o romadikulis tis ipothesis tote X=1.

    X metavalomeni timi an:

    An X i megali elksi.( afou i elksi den einai idia pada pros oles)
    afou = 0.10>x>0.20
    tote :
    den isxiei to x/1800 afou X analogo stis gineka, opote to pososto ginekon mionete. afou oso pio kontato x sto 0.20 toso ligotres i ginekes pou to palikari tha girisi na kitaksi.

    ReplyDelete
  3. ..ke sinexizo,
    me liga logia o paranomastis exi tin tasi na mionete kata tin diarkia tis zois olo ena ke perisotero.
    opote kapia stigmi tharthi kati kai tha su kani KLIK. asxeta to pos tha sinexisi ti pragma... to KLIK den iparxi periptosi na min simvei.

    *mia atherapefta romadiki anwnimi(stigmes,stigmes)*

    ReplyDelete
  4. Έχω εξηγήσει τι είναι το Χ και έως σε ποιό βαθμό προτίθεμαι να το αναλύσω.

    ReplyDelete
  5. Με έπιασε μια ανείπωτη ζαλάδα και θέλω ξαφνικά να δω νεκρούς γυρίνους μέσα σε παχιά μουσταλευριά.
    Το κουράζεις υπερβολικά πολύ και οκ, έχεις ανησυχίες και θέλεις να τις φιλτράρεις μέσω ημών, αλλά μαλάκα μου ο τρόπος σου είναι τόσο λάθος.Σταμάτα με τους αριθμούς και τις βαθμολογίες.Ξέρεις πως ότι και να υπολογίσεις σε αυτό το θέμα θα έρθει μια όμορφη νύχτα κάποιοα/ος και θα στα μηδενίσει όλα :)
    Κάτι που έχει ξαναγίνει και θα γίνεται για πάντα.Μην ακούσω μαλακία του στυλ δώσε παραδείγματα, ΘΥΜΑΣΑΙ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ ΤΙ ΕΝΝΟΩ.
    Πάω να συνεχίσω στα σίδερα.

    ReplyDelete
  6. Σφυρήλατε, δεν χρησιμοποιώ το βλογ για προσωπικά ξεσπάσματα και ιδίους προβληματισμούς στην ερωτική μου ζωή, αυτά που γράφω προκύπτουν από συζητήσεις καιρών και κυνικές αναλύσεις. Αν θέλω να "φιλτράρω μέσω υμών" τις ανησυχίες μου βγαίνουμε για ένα καφέ και τα λέμε, δεν γράφω στο βλογ. Επιπροσθέτως, το τι γράφω εδώ δεν αναιρεί την δύναμη του έρωτα και της καψούρας - πώς θα μπορούσε άλλωστε - απλά του δίνει νέο πλαίσιο. Οπότε ΚΟΨΕ ΤΟ ΠΡΙΟΝΙΔΙ ΚΑΙ ΓΡΑΨΕ ΚΑΝΑ ΣΧΟΛΙΟ ΤΗΣ ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΑΓΚΑΓΚΑΟΥΓΚΑΛΕ

    ReplyDelete
  7. καποιες φορες η προσπαθεια μας να αναλυσουμε κατι,μας δειχνει οτι ο χρονος που χρειαζομαστε κ καταναλωνουμε αφηνει το αντικειμενο να αλλαξει μορφη κ δυναμικη. το ονομα που με κοπο καταφεραμε να του δωσουμε δν το περiγραφει απολυτα πια. καταληγουμε με κουφιες κ αδειες λεξεις στα χειλη

    ReplyDelete
  8. Επίσης καταλήγουμε με half-baked παραγράφους που δεν βγάζουν ιδιαίτερο νόημα.

    ReplyDelete