Total Pageviews

Saturday, July 30, 2011

Πόλεμος Νεύρων οι Αποφάσεις; Η αβάσταχτη ελαφρότητα του ντετερμινισμού.


Μην άγχεστε, δεν έχω ούτε την διάθεση ούτε τις γνώσεις να γράφω καραβόπανα με θεωρίες νευροψυχολογίας.

Τι κρύβεται πίσω από κάθε απόφασή μας; Αριστερά ή δεξιά, Γκάζι ή Ψυρρή, θάρρος ή αλήθεια;
Από τα λίγα που έχω καταλάβει εως τώρα, δεν μπορείς να μου ξεκουνήσεις τον εγκέφαλο (παν ιντεντεντ) από την εικόνα ενός εγκεφάλου που μετακινεί την πυξίδα του «πράττω» με βάση μια συνισταμένη, ένα άθροισμα και διαφορικό μεταξύ «θέλω».

Λίγο πριν πάρω μια απόφαση, το μυαλό μου «τρέχει» τα υπέρ και τα κατά της κάθε επιλογής με τον δικό του βλαμμένο τρόπο και τα οργανώνει σε λίστες, ασυνείδητα («καλύτερα να ξενυχτίσω με Oblivion απόψε, ούτως ή άλλως δεν θα κοιμηθώ για το αυριανό διαγώνισμα»). Οι λίστες γεμίζουν με εγγραφές και κάθε εγγραφή αντιστοιχεί σε ενεργοποίηση διαφορετικών clusters νευρώνων – στο παράδειγμα του Oblivion, ενεργοποιούνται clusters ευχαρίστησης, ανταμοιβής, εκτίμησης fantasy αισθητικής, οι αναμνήσεις προηγούμενων επικών στιγμών με το παιχνίδι και τα συναφή.

Γιατί όμως υπερτερούν οι άνωθι εγγραφές σε σχέση με μια λογικώς βεβαρυμένη από την «άλλη πλευρά», «ΜΑΛΑΚΑ ΑΥΡΙΟ ΓΡΑΦΕΙΣ»; Γιατί κάθε εγγραφή έχει το δικό της νευρωνικό φορτίο, ή αλλιώς, πόσες άλλες συνάψεις θα καλέσουν πόσα άλλα clusters στην λίστα.

Κοινώς: μια αναπάντητη, 15 δικάβαλα ©.

Ας δούμε καρέ καρέ την απόφαση του παραδείγματος:

Δεν μπορώ να κοιμηθώ. Είμαι αγχωμένος και βαριέμαι να στριφογυρνώ. Ποιό είναι το καλύτερο που μπορώ να κάνω αυτή τη στιγμή;
ΛΙΣΤΑ ID: Δεν θέλω να βαριέμαι. Θα παίξω Oblivion. (+1 neural charge για την λίστα).
ΛΙΣΤΑ SUPEREGO: Άμα ξεκινήσω να παίζω, δεν θα κοιμηθώ ακόμα και τις ώρες που θα κατάφερνα να κοιμηθώ ούτως ή άλλως. Και το πρωί θα κουτουάω και δεν θα γράψω καλά. (+1 neural charge για την λίστα).
Τώρα που το λες, θυμάσαι τότε που πάλι δεν είχες κοιμηθεί και έγραψες τα αρχίδια μου;  (+3 neural charge για την λίστα).
ΛΙΣΤΑ ID: Ναι αλλά τώρα έχω αλλάξει και αντέχω το ξενύχτι (ψέμα) . (+1 neural charge για την λίστα).
Ασε που το μάθημα είναι πανεύκολο.  (+1 neural charge για την λίστα).
Άσε που αν ξεκαυλώσω με το game, θα ανέβει και το ηθικό μου, γιατί σήμερα όλα πήγαν στραβά . (+5 neural charge για την λίστα).

Και η διαμάχη συνεχίζεται, μέσα σε από κλάσματα του δευτερολέπτου μέχρι όλη τη νύχτα, αναλόγως το τι έρχεται και «κάθεται» στις λίστες και ανάλογα την ιδιοσυγκρασία καθενός. Οπότε μέχρι εδώ η ΛΙΣΤΑ ID έχει neural charge 8 και η ΛΙΣΤΑ SUPEREGO έχει neural charge 4. Η πρώτη λίστα «γεννά» την συμπεριφορά που οδηγεί τον εν λόγω κύριο μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή του μέχρι τις 5 am.

Πρόκειται για ανταγωνισμό νευροδυναμικού μεταξύ επιθυμιών, αξιών και αμυνών και... όποιος αντέξει. 
Το εν λόγω παράδειγμα είναι υπεραπλουστευμένο και αφορά σε μια απόφαση με ίσως αμελητέες επιπτώσεις. Δεν είναι σοβαρό παράδειγμα. Αλλά δεν κόπτομαι να αρχίσω να μιλάω για ζωή/ θάνατο, καρριέρα, παιδιά και άλλες σοβαρές αποφάσεις αυτή τη στιγμή. Επίσης, οι εναλλακτικές σε μια απόφαση δεν είναι πάντα δύο.

Οι λίστες γενικά «τραβάνε» ό,τι κυκλώματα κάτσουν. Κριτήριο; Ελεύθερος συνειρμός, όχι απαραίτητα σε σημασιολογικό επίπεδο. Η λογική δεν παίζει πάντα πρωτεύοντα ρόλο, ούτε και η ηθική. Η απόφαση του ατόμου να δώσει προτεραιότητα στην ηθική ή/και στην λογική είναι αυτή καθ’ αυτή άλλο ένα cluster που θα ενισχύσει μια λίστα: «Ήρθε ο καιρός να σοβαρευτώ, γιατί μου αρέσει να ξέρω ότι είμαι ένα πιο ώριμο άτομο. Θα προσπαθήσω να κοιμηθώ» (+6 για ΛΙΣΤΑ SUPEREGO).

Δεν υπάρχει τυχαιότητα στην βούληση (ε, εδώ δεν θα καταλήγαμε; Ελευθερία βούλησης). Οι αποφάσεις μας είναι η συνισταμένη της ιδιοσυγκρασικής ιστορίας άλλων αποφάσεων, εσωτερικεύσεων, εκμαθημένων συμπεριφορών, τιμωριών και επιβραβεύσεων και βιολογικών προδιαθέσεων (ηδονισμός, ενοχισμός κλπ από εργοστασιακές ρυθμίσεις).

Γιατί τότε δεν μπορούμε να προβλέψουμε την ανθρώπινη συμπεριφορά, αδαή και θρασύ Παναή, δεδομένου ότι έχουμε όλα τα δεδομένα; Πρώτον, γιατί δεν τα έχουμε όλα τα δεδομένα. Δεύτερον, δεν έχουμε την τεχνολογία και τη μεθοδολογία που θα μας επιτρέψουν να πάμε μέχρι εκεί. Θα πάμε ποτέ μέχρι εκεί, να ξέρουμε ακριβώς τι θα πράξει ο καθένας μας μετρώντας μόνο την σκέψη;

Ακόμα καλύτερα: άντε και μπορούμε. Θέλουμε; Η ζωή θα γίνει βαρετή. Το σύστημα «εγκέφαλος» είναι αρκετά χαοτικό για το μακροεπίπεδό μας (“it is random enough”) και δεν έχει ιδιαίτερη σημασία το πως παράγονται τα random rolls εκεί μέσα.

Αλλά για ένα πράγμα είμαι προς το παρόν σίγουρος: κανένα φάντασμα στη μηχανή, κανένας θεός ή διάολος, κανένα αποκούμπι κβαντομηχανικής (το σύγχρονο “magic happens”) δεν ευθύνεται για το τι μας αρέσει, τι ορίζουμε, ποιοί είμαστε και τι αποφάσεις παίρνουμε. Ακόμα και αν αποφασίσουμε να γυρίσουμε τη ζωή μας ανάποδα, κάποια μεγάλη παρέα νευρώνων κρύβεται από πίσω... απωθημένο; Φιλοσοφία; Τα σοφά λόγια ενός γονιού ; Μια ωραία γκόμενα; Η επιβεβαίωση του ότι «το κάνω επειδή μπορώ»; Δεν μπορώ να ξέρω ακριβώς.

Περισσότερα πάνω στο θέμα στο άμεσο μέλλον... χωρίς την ψευδαίσθηση ότι έλυσα ένα debate αιώνων. Απλά το πάω κάπου... to be continued.

PS.: Θυμάμαι μια συζήτηση περί ντετερμινισμού στην ψυχολογία με μια καθηγήτριά μου η οποία κατέληξε στο «Παναγιώτη, μην τα λύεις όλα σε αιτία-αποτέλεσμα, δεν θα καταλήξεις πουθενά». Εκείνη τη στιγμή 2 πράγματα πέρασαν από το μυαλό μου:
  1. Το «αυτό που κάνεις δεν θα σε οδηγήσει πουθενά. Παντού θα βρεις κλειστές πόρτες και αδιέξοδα ©».
  2. Μια ακαδημαϊκή κόλαση γεμάτη επιστήμονες που «ξέρουν καλύτερα», όπου όλες μου οι εργασίες και άγραφτες πτυχιακές μου λιώνουν μέσα σε πισίνες από λάβα, όπου ο φίλος μου ο Πετρίδης® έχει πάντα δίκχιο, όπου τα θερμόμετρα μετρούν πλέον το πόσο fail έχω καταντήσει και οι στριπτηζούδες την κάνουν ψιθυρίζοντας «δεν είχε ποτέ αξιόλογες πηγές...»
Ε, όχι.

Δείτε επίσης όλα τα παρακάτω που δεν έχω διαβάσει φυσικά ποτέ μου:
Dennett, Daniel C. (2003). Freedom Evolves
Pinker, S.(2002) The Blank Slate: The Modern Denial of Human Nature.
Libet, B.; Gleason, C.A.; Wright, E.W.; Pearl, D.K. (1983). "Time of conscious intention to act in relation to onset of cerebral activity (readiness-potential). The unconscious initiation of a freely voluntary act". Brain 106 (3): 623–642.
Ή απλά Wikipedia.

Tuesday, July 26, 2011

"Αν" για αρχάριους


Αν τσιλλάρεις κάθε όταν οι άλλοι φρικάρουν
και επιρρίπτουν τη φρίκη αυτή σε σένα
Αν το'χεις όταν όλοι οι άλλοι λένε ότι το 'χασες
αλλά συμπεριλαμβάνεις και την αμφιβολία τους
Αν μπορείς να αράζεις ήσυχα
Ή να μην λες παπαριές όταν σου λένε παπαριές
Ή να μην τραμπουκίζεσαι όταν σε τραμπουκίζουν
Και παρόλ' αυτά να μην ποζεριάζεις

Αν μπορείς μην σκαλώνεις στις φιλοδοξίες σου
Αν μπορείς να σκέφτεσαι χωρίς να αυνανίζεσαι
Αν μπορείς να κοντρολλάρεις pwnage και botch το ίδιο
Αν μπορείς να αντέξεις να ακούς τις αλήθειες σου
να έχουν γίνει ευαγγέλιο για τα ζώα
Ή να βλέπεις τα έργα σου σπασμένα και να τα φτιάχνεις
πάλι από την αρχή με εργαλεία φθαρμένα

Αν μπορείς να μαζέψεις ό,τι κέρδισες
Και να τα παίξεις όλα για όλα
Και να τα χάσεις και φτου κι απ'την αρχή
Και να κάνεις τουμπεκί για τ' όλο στόρυ
Αν μπορείς να μαζέψεις όλο σου το είναι
Να σε στηρίξει όταν έχει πλέον χαθεί
Και να κρατιέσαι καλά όταν δεν έχεις πλέον τίποτα
Πέρα από το νεύρο να πεις "Βάστα!"

Αν μπορείς να μιλάς στο πλήθος χωρίς καραγκιοζιλίκια
Ή να σεργιαννάς με VIPs και να μην παίρνουν τα μυαλά σου αέρα
Αν ούτε εχθροί ούτε φίλοι μπορούν να σε γαμήσουν
Αν όλους τους υπολογίζεις αλλά κανέναν δεν λατρεύεις
Αν μπορείς να τα βγάλεις πέρα στα ανελέητα τα ζόρια
Κάνοντας ό,τι καλύτερο μπορείς και ό,τι χρειάζεται...







….σάλτα και γαμήσου!






Ελεύθερη μετάφραση από το "If..." του Kipling.

Thursday, July 21, 2011

Φυσικό vs. Αφύσικο: Άλλο ένα ανθρωποκεντρικό γνωστικό σφάλμα


Είναι ουκ ολίγες οι φορές που βιδώνω με δηλώσεις όπως: "Τα προφυλακτικά είναι αφύσικα", "το πρωκτικό σεξ είναι παραφύσιν σεξ", "οι πολυκατοικίες κρύβουν το φυσικό τοπίο" και "το φέησμπουκ δεν εμπίπτει στα πλαίσια της φυσικής επικοινωνίας". Εγώ λέω: όλα αυτά και πολλά παρόμοια είναι μαλακίες.

Αντιπαράδειγμα: Τρύπημα αυτιών για σκουλαρίκια.

Ο κάστορας (το είδος) προέκυψε από τις ίδιες «δυνάμεις» που σουλούπωσαν όλα τα υπόλοιπα είδη ζωής στον πλανήτη (βλέπε άνθρωπος). Ο κάστορας είναι «φύση», είναι «φυσικός» και κατα περιπτώσεις γλυκούλης (hey, whatever rocks your boat). Κατ’ επέκταση, ότι παράγει σε επίπεδο συμπεριφοράς και αντικειμένων είναι φυσικό (απόγονοι, κόπρανα, πατουσιές στο χώμα κλπ). Άρα, κατ’ επέκταση, τα φράγματα των καστόρων είναι φυσικά κτίσματα. Αν σπάσει ο διάολας το ποδάρι του και ένα ποταμάκι λοξοδρομήσει εξ’ αιτίας ενός κάστορα, αυτό αποτελεί ένα φυσικό φαινόμενο.

Νομίζω ότι 99% των ολίγων αναγνωστών, μέχρι τώρα, έχει καταλάβει που το πάω. Αλλά θα συνεχίσω σε φαστ φρρρρμπ.

Άνθρωπος αποτέλεσμα εξέλιξης ειδών. Άρα άνθρωπος φυσικό όν. Αποτελέσματα ανθρώπου, κατα κληρονόμηση ιδιότητας, φυσικά. Άρα ό,τι φτιάχνει ο άνθρωπος είναι φυσικό, όσο αντι-διαισθητικό και αν ακούγεται.

Παρεμβολή: τα υλικά για τα έργα ανθρώπου προκύπτουν από την φύση, ανεξαρτήτου επεξεργασίας. Τα μέσα επεξεργασίας είναι και αυτά από την φύση. Δεν θα διαφωνήσω στο ότι, πχ το πλαστικό (και διάφορα νέα στοιχεία στον περιοδικό πίνακα) δεν μπορεί να βρεθεί να κρέμεται από το αντίστοιχο δεντράκι του αλλά ακόμη και η ίδια η μέδοδος επεξεργασίας «πατάει» πάνω σε φυσικά μέσα – συγκεκριμένα, τον άνθρωπο τον ίδιο.

Όπως μας προκάλεσε και ο Γεώργιος Καρλίνος να δούμε μέσα από μια πιο ασόβαρη (αλλά αποκαλυπτική) οπτική μεριά, η φύση θα μπορούσε κάλλιστα να πήρε πλαστικό από το ανθρώπινο είδος και ο σκοπός ύπαρξης αυτού να είναι μόνο αυτός.

Εν ολίγοις, ακόμα και ο τσιμεντόλιθος που μου κρύβει τη θέα στη θάλασσα δεν είναι πιο αφύσικος από το να φύτρωνε ένα δέντρο, καθώς κατασκευάστηκε με υλικά που βρήκε το ανθρώπινο είδος (προϊόν της φύσης) στην φύση και τα επεξεργάστηκε. Το αν κάποιος το κρίνει βλακώδες και αντικοινωνικό και γαϊδουριά το να κρύψεις ένα υπέροχο φυσικό τοπίο (θάλασσα, δάση, γυναικεία στήθη) με ένα τρισάθλιο (πολυκατοικία, εμπορικό κέντρο, το μαλακισμένο που χτυπιέται σαν ψυχωσικός με pozer) είναι θέμα καλαισθησίας και όχι «φυσικότητας».

Είναι αρκετά αντιδιαισθητικό να θεωρήσουμε με βάση το σκεπτικό αυτό τα κινητά τηλέφωνα, τους υπολογιστές, τα αυτοκίνητα, τα αεροπλάνα, την άσφαλτο, την οικονομική κρίση, τον George Bush Jr., το 4chan και το facebook ως προϊόντα της φύσης αλλά εν τέλει δεν είναι άδικη η συγκαταχώρησή τους με όλ τα υπόλοιπα, hippie-friendly αντικείμενα και καταστάσεις.

Τι δεν θεωρείται φυσικό, λοιπόν; Μήπως κάτι εκτός αυτού του πλανήτη; Εξαρτάται αν θεωρείς το υπόλοιπο σύμπαν φυσικό. Αφού υπόκειται σε νόμους ίδιους με αυτούς που παρατηρούνται εδω (σε άλλη κλίμακα, βέβαια), θα πω ναι, όλα είναι φυσικά. Δεν υπάρχει «αφύσικο» πράγμα.

ΠΑΤΟΥ ΓΡΑΜΜΗ: Στην ουσία διαχωρίζουμε το φυσικό από το αφύσικο με κριτήριο την οποιαδήποτε πολιτιστική παράδοση, αίσθηση ομορφιάς και επίπεδο λειτουργικότητας (functionality) και όχι με κριτήριο την ένταξη μιας δραστηριότητας ή ενός αντικειμένου στο πλαίσιο της έκφρασης της φύσης.

ΚΑΙ ΑΕΙ ΣΙΧΤΙΡ: Σε όσους πάνε να συγκαλύψουν καθαρά υποκειμενικά κριτήρια απόρριψης ή ακόμα και κατακραυγής και να τα παρουσιάσουν ως αντικειμενικά και βάσει του αν κάτι εμφανίζεται στην φύση χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση. Αν δεν θες την ανθρώπινη παρέμβαση, εν τέλει και στην γενικότητά της, να σου χαλάει την πιάτσα, τρέχα σε καμμιά σπηλίτσα και φλέρταρε με τις άρκτους. Εξυπνάκια της κακής ωρός.

Saturday, July 16, 2011

Diablo – A Psychotherapy Gone Wrong?

And there he/she goes, the Wanderer, in the Tristram of his/her own mind. The remains of what used to be the collective of behaviors past, sanctioned by family and general culture. “Tristram” could no longer survive, because Tristram was dysfunctional. Only the good parts remain, with a handful of good friends, loving family maybe. The Wanderer has to begin healing his/ her mind and they will be there to assist, to guide just for a little bit but will not interfere. The burden is primarily on the Wanderer’s shoulders.

And there goes the hero, entering the cathedral, warned by a dying cognition “What was once holy, you realize now is corrupt”. The four levels that follow are a confrontation with beliefs of the past – what was held in high respect and used as a moral compass, now is flooded with demons: internalized liars, cowards, violators, smartasses. The Wanderer delves down, deeper and deeper, facing for the first time a source of the soul’s corruption (the poisoned water), a first-pass neurosis. The Skeleton King represents the psychic remains of a childhood’s disease – guess what, the Wanderer is no longer ill. The Skeleton King dies along with his minion neurotic defenses.

The next confrontation is with the internalized boogeyman, the one that has killed so many good moments and internal figures. The wanderer realizes that to kill the Butcher is to pull him over to oneself, until he becomes out of breath, and stuck… And the Butcher is killed, without glory. He does not deserve it.
The following levels are a dungeon, filled with dusty old tomes. The wanderer needs to acquire knowledge on his path to psychological health. He needs to open his eyes and stop being blind – he passes the Halls of the Blind.

The Wanderer finds his first healthy defense mechanism in re-inventing morality, deep within this immoral place: Valor.

The next tier is closer to what the Wanderer believes is a personal Hell: a collection of worst fears and nightmares that might bring the Hero’s death. Through his/her Fury the Wanderer will forge the Will (Anvil of Fury) to have a healthier anger, one that breaks down what previously broke down that very Will.
The Wanderer finally reaches Hell. The Hero finds the liar holy man, who only brought the hero’s worst nightmares in life. The representation of the false mentor is slain, after losing a great deal of blood in mourning. What remains is to be exposed to the most destructive internalization: Diablo.

Diablo is the result of a childhood corrupted – the Hero stands stunned. Diablo is not the significant other. Lazarus was the corrupted mentor, the corrupted parent, and the demon before him/her is her own childhood, molested, warped, made evil! The Wanderer spends a great deal of pain and psychic energy to bring down the demon. The child reappears. Dead.

Childhood has ended. The Wanderer has entered adulthood and has to embrace all the responsibilities, all the little joys, all the horrors.

But the Wanderer embraces the soulstone. He chooses to contain and suppress the significant other’s corruption. If the Hero does not accept this part, he/she will never be complete. Another Hero would throw away the soulstone, only to have another demon at his/her doorstep later on. This Hero, this Wanderer, will be whole, will be complete. He will be brave for us all.

In the future, the Wanderer will be another hero’s personal quest for adulthood. But the Wanderer will not teach, will not mentor, will not caress – will only forge the psyche in blood.

Thursday, July 7, 2011

Brain Blurt Miscellanea: Greek Blurts Part 1

-Μόνο αν σου δώσω ένα μαχαίρι και την δυνατότητα να επιλέξεις πoιος θα ζήσει και ποιός θα πεθάνει...μόνο αν σε κάνω θεό.... μόνο αν σε κάνω τέρας.... μόνο τότε θα καταλάβεις πόσο και αν είναι χρήσιμη η στοργή μιας μάνας, η περηφάνεια ενός πατέρα για τα παιδιά του, ο μόχθος της εργασίας, η εμπάθεια ενός βλάκα, η άκαρπη ευφυία του σνομπ, η ψυχρότητα του επαγγελματία. Θα πρέπει να γίνεις δαίμονας πριν καταφέρεις να κατανοήσεις το Φως στην πραγματική του μορφή. Το φως δεν είναι θεός, αλλά εργαλείο. Όταν θα χρειαστεί να μελετήσεις στα σκοτεινά, δεν θα θέλεις ένα θεό, αλλά έναν φακό, σε όλο του το απλοϊκό και ψυχρό μεγαλείο.

- Αν θες να δεις τι σου στέρησαν οι γονείς σου όταν ήσουν παιδί, μελέτησε προσεκτικά τις ιδιότητες που έχεις αποδώσει στον προσωπικό σου θεό.

-Πώς μπορεί ένας άνθρωπος να χορτάσει την ανάγκη του για μαγεία με τις δεδομένες μετριότητες του παρόντος όσο υπάρχουν τόσοι κόσμοι που περιμένουμε να ξετυλιχτούν μπροστά μας στο μέλλον και τόσοι άλλοι να θυμόμαστε από το παρελθόν;

-Η άποψη μας και η πίστη μας για θέματα που δεν μπορούμε να εξιχνιάσουμε με άμεση έρευνα εξαρτώνται κυρίως από το τι θεωρούμε ως εύστοχη αναλογία για να περιγράψουμε τα θέματα αυτά.

- Η Αλήθεια δεν φαίνεται ποτέ αν προσκολληθούμε, σαν είδος, σε μία άποψη, σε μία επιστήμη ή σε ένα περιορισμένο θεματικό φάσμα ανάπτυξης και συλλογικών δραστηριοτήτων. Είναι την στιγμή της μετάβασης της οπτικής μας γωνίας από την μια πλευρά στην άλλη που μπορούμε για λίγο να κρυφοκοιτάξουμε την Αλήθεια και μετά να ξαναβυθιστούμε στο σκοτάδι νέων ερωτημάτων, μέχρι την επόμενη μεγάλη ανακάλυψη. Η ανθρωπότητα μέχρι τώρα και για καιρό ακόμα θα εξελίσσεται αναβοσβήνοντας τις κοσμικές λάμπες-
                 - με την Αλήθεια ανάμεσα, ένας κύκλος απο λαμπτήρες - οι επιστήμες, οι τέχνες, η φιλοσοφία, ο αθλητισμός - και στιγμιότυπα εικόνων από το κέντρο του κύκλου, το κατασκότεινο "?", παρέχω την εικόνα της παραπάνω παραγράφου. Επειδή μου καρφώθηκε στον εγκέφαλο μια μέρα και δεν είπε να ξεκολλήσει.

* Treat ΑΛΗΘΕΙΑ as a concept more on par with "the answer to everything: 42" rather than as being similar to "Have you found Jesus" from Jahova Witnesses - there is no absolute truth, and THAT might be the truth of it. 

Monday, July 4, 2011

Brain Blurts I


- We used God as a cushion to lean against when philosophers dared to shock us with their innovative and revolutionary ideas.

- We all are anxious liquids, trying to fit in the social bottle.


- No good nor evil, no order nor chaos. It’s only human versus primal, forebrain versus basal ganglia. Both aspects have good and bad sides, ordered and chaotic elements. The human part is capable of conceiving a world and a future outside its own, taking care of other animals and their futures. The primal part is what makes caressing, kissing and having sex feel natural and all cozy inside us. The human evil is to control, terrorize, manipulate, expand and enslave, the primal evil is to lie, to steal, to kill, to cheat. The human order is based on knowledge and prior calculation and aims towards sustainable growth, the primal order builds upon what survives and creates wooden dams, nests and termite towers. The human chaos encompasses the desire and the acts towards freedom from the natural bonds, the primal self, the human slavery and aims towards artistic expression, freedom of spirit, divergent thinking. Primal chaos is doing what feels right at the moment, aiming at the fullest gratification possible.



ΕΞΕΛΙΞΗΣ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ


Ανοίξαμε τα μάτια μας και είδαμε με τρόμο
Πόσο αόριστο κίνδυνο ο χρόνος προγεννάει
Κοίταξε και το μυαλό μας και ηλεκτρίστηκε
Και με πεφωτισμένο σάλτο
Φτιάξαμε παιγνία.

Κραυγάσαμε
Με στόμφο, καταγράψαμε
Με χάρη και μετά στα χρόνια ποτιστήκαμε
Κάθε γόνος να γεννά και να γρονθοκατακτίζει.

Χαμογελάσαμε με τρέλα
Στο πρόσωπο της καταιγίδας
Και με παγωμένο βλέμμα
Εκτελέσαμε τους κυνηγούς μας

Οριοθετήσαμε το θάρρος
Και του χαρίσαμε βιβλία
Ξορκίσαμε τις μάγισσες
Και τις καλέσαμε πίσω

Ο χρόνος συνέχισε οικτρά να στεγνοπάλλεται
Και εμείς τον αδαή χαβά μας, που όπως το χε
Η τύχη, μας κρατεί στεγνούς και κομψούς ακόμα.
Και κάτι ακόμα παραμένει
Να μας ενδοτρώει.

Γιορτάσαμε,
Ξεχάσαμε το ντήλ,
Για να ηλεκτριστούμε και να αναδυθούμε
Γεννήσαμε γοργά μια άρρωστη σκιά μας
Και τώρα θέλει την σπηλιά και τα παιδιά μας.

Κι ας είναι η σπηλιά στεγνή και εμείς παχείς,
Κι ας είναι η τσέπη μας επενδυμένη
Και τα σπαθιά γεμάτα
Η σκιά πεινάει.

ΒΑΣΙΚΗ ΠΛΑΝΗ


Βλέπω τ’ αστρικό τραγούδι να παρελαύνει μπρος μου
Τις νότες καταγράφω μ’ ενοχή και το κενό γεμίζω
Σύμφωνο με βρίσκει η ενδότερη δομή, διαμάντι!
Φωλεύει σε γαλαξίες μακρυά μεσ’ την καρδιά σας

Και δωσ’ του οι αστραποσφυριές, τα σίδερα παντρεύουν
Πλέκουν οι αστραράχνες σοφιστά και πυρηνοδένουν
Ανασαίνει ο χώρος με φωτιά και αποπνέει σκόνη
Σίγουρα μια φωλιά, αναμφίβολα μια σίγουρη γωνιά

Ένας στρόβιλος μας γνέφει και γρηγορογυρίζει
Απαγάγει απ’ το ρόλο τους τα φτωχοφωλιασμένα
Φτερά στη σκέψη δίνουν και οι σοφοί το σκάνε
Της φυγής η ώρα μού σφυρά κι’ άκραυγα με σπρώχνει

Και στη φωλίτσα τρέχω, γαλαξίες μακρυά
Λάκτισμα ανθρώπου μα γιγαντολαχανιάζω
Στην θύρα πλέον δεν χωρώ και γύρω-γύρω τρέχω
Δρασκελώνει ο τρόμος και ψυχολαχταράω

Και με ένστικτο Παβλοφικό ψιθυρογαυγίζω
«Φοβού τους σπουδοκεντρικούς, σε βλέπω και προβλέπω»
Φλύαρο με βρίσκει η ενδότερη δομή, λεπίδι!
Τις νότες σβήνω μ’ ενοχή και στο κενό αρμενίζω.